images

Categorii freoni
Agentii frigorifici sunt impartiti in cateva categorii in functie de impactul negativ pe care il au fata de atmosfera. Cea mai daunatoare clasa sunt freonii care se incadreaza sub denumirea de CFC (clor,fluor,carbon). Urmeaza freonii din clasa HCFC (hidrogen,clor,fluor,carbon), acestia fiind considerati mai putin daunatori. Iar asa zisii inofensivi sunt cei din clasa HFC (hidrogen,fluor,carbon). In afara celor trei categorii de mai sus, mai regasim si agentii frigorifici naturali cum ar fi amoniacul. Spre recunoastere, amoniacul este cunoscut ca NH3 sau R717. Alti doi freoni ecologici sunt R290 si R600a. In comparatie cu amoniacul, unde instalatiile frigorifice obligatoriu vor fi din otel sau inox, la ag. frigorifici ecologici se pot folosi instalatii din materiale cum ar fi cuprul sau aluminiul.Insa lucrul cu acesti freoni ecologici trebuie facut cu o atentie marita deoarece au dezavantajul de a fi inflamabili si explozibili. Ar mai fi o clasificare a agentilor frigorifici in functie de proprietatile de amestec pe care le au, cum ar fi :
AZEOTROPI – amestecul de lichid este format din componenti care fierb toti la aceeasi temperatura, vaporii rezultati avand aceeasi compozitie cu a lichidului provenit din amestec.
ZEOTROPICI – amestecul acestor agenti frigorifici condenseaza intr-un interval diferit de temperatura, numindu-se temperatura de alunecare. Un avantaj al acestor amestecuri este acela de a se fabrica la comanda pentru a se incadra nevoilor specifice.

Exemple de freoni
In afara freonilor ce v-au fost prezentati mai sus, mai adaugam listei cateva nume din diferite clase si categorii : R12, R22, R113, R125, R134a, R404, R508, R511a, R723, iar exemplele pot continua.